Waarom glasvezel?

 Waarom glasvezel?

Dit is misschien wel de belangrijkste vraag die je, voor je overgaat naar het afnemen van diensten over glasvezel, jezelf stelt. Waarom is de overstap van een ADSL- of kabelverbinding naar een glasvezelverbinding nou zo’n sprong in de toekomst? Wat maakt deze techniek dan zoveel beter? En waarom nú overstappen en niet even wachten? Logische vragen die vragen om duidelijke antwoorden. De eerste vraag die we daarvoor moeten beantwoorden is..

 

Hoe werkt glasvezel?

De naam zegt het eigenlijk al, de glasvezel is een flinterdunne vezel van glas. Door deze glasvezel wordt licht gestuurd. Door dit licht, wat bij transport niet verloren kan gaan, zeer snel aan/uit te laten gaan (het z.g.n. pulseren), wordt informatie verzonden. En je kunt je voorstellen dat informatie verzenden met de snelheid van het licht ongekende mogelijkheden geeft. 

 

Waarom nu glasvezel?

Op uploadsnelheid loopt glasvezel al ver voor. Niet van belang? Zeker wel, want steeds meer toepassingen vereisen een steeds grotere uploadsnelheid. Met name z.g.n. ‘cloud’-toepassingen (zoals DropBox) waarbij bestanden online gezet worden zodat ze op alle gewenste apparatuur beschikbaar zijn (Ipads, telefoons, andere PC’s). Wanneer je hier foto’s op wilt zetten zal je deze moeten uploaden. Met glasvezel gaat dit minstens 10x zo snel. Twee voorbeelden:

Het uploaden van foto’s

200 vakantiekiekjes zijn met de huidige digitale fotokwaliteit al gauw zo’n 800 mb groot. Een kabelpakket met 60Mbit internet (waarvoor je minimaal €50 p/m betaalt) heeft vaak slechts een upload van 6Mbit waardoor het uploaden zo’n 20 minuten zal duren. Een glasvezelpakket van 60Mbit internet (waarvoor je bij ON €50 p/m betaalt) heeft dezelfde up- als downloadsnelheid waarmee deze klus in minder dan 2 minuten is geklaard.

 

Thuiswerken is de toekomst

Dit is een veelgehoorde zin, maar is het de toekomst, of zitten we er al midden in? Thuiswerken is iets waar werkgevers en werknemers al volop gebruik van maken. Glasvezel maakt het thuiswerken veel effectiever en plezieriger. Voor goed thuiswerken is namelijk zowel een hoge up- als downloadsnelheid vereist om bestanden op te slaan en op te roepen bij je werkgever. Weinig zo vervelend als zitten wachten op je bestanden terwijl je door wilt werken of een steeds wegvallende verbinding.

 

Hoe betrouwbaar is glasvezel?

Een glasvezelverbinding is puur door de techniek (zie “Hoe werkt glasvezel”) al veel betrouwbaarder dan de andere type verbindingen waarover je internetdiensten kunt afnemen. Is informatie (in de vorm van licht) verstuurd, dan komt het aan op zijn bestemming en kan het niet onderweg vertragen of verdwijnen. Storingen zijn dus zeer zeldzaam.

Daarom wordt glasvezel al gebruikt op plaatsen waar snelheid en betrouwbaarheid van informatie van het grootst mogelijke belang is. Defensie, ziekenhuizen, maar ook veel zorgcentra hebben daarom dit grote voordeel van glasvezel al ingezien en maken hier reeds gebruik van.

 

Kwaliteit van online media: Beter maar zwaarder

Zoals eerder vernoemd houden fabrikanten en webontwikkelaars rekening met steeds snellere internetverbindingen. Mooiere websites, cloud-toepassingen, volledige online computerspellen en filmstreams van steeds hogere kwaliteit zijn het resultaat.

Je kunt je voorstellen dat het even zou hebben geduurd als je huidige websites had willen openen op een 56k inbelmodem. Ontwikkeling van websites en alle andere online content groeit mee met de mogelijkheden.

Kortom: de techniek houdt er op zeer korte termijn rekening mee dat je over een snelle down- en uploadsnelheid beschikt. Met glasvezel zit je meteen goed voor de komende tientallen jaren. 

 

Conclusie. Waarom nu al glasvezel?

De vraag kunnen we na alle bovenstaande informatie misschien beter omdraaien: waarom zou je het op dit moment nog niet nemen? De “prijs/downloadsnelheid -combinatie” is op dit moment, terwijl de techniek nog erg jong is, al minimaal gelijk aan die van ADSL en kabel, maar de uploadsnelheid is veel hoger. Daarbij ben je met glasvezel zeker van de snelheid die je hebt besteld. Met glasvezel ben je klaar voor de toekomst die, met de snel opeenvolgende ontwikkelingen, al spoedig voor je deur staat.